Κώδικες Επικοινωνίας


Το Διεθνές Φωνητικό Αλφάβητο (International Phonetic Alphabet) είναι ένα σύστημα φωνητικής μεταγραφής που δημιουργήθηκε με σκοπό την καθαρή και χωρίς λάθη φωνητική απόδοση των γραμμάτων και αριθμών της λατινικής  αλφαβήτου.
Η λογική του φωνητικού αλφαβήτου είναι απλή: σε κάθε γράμμα του αλφαβήτου αντιστοιχίζεται μια λέξη που αρχίζει με το ίδιο γράμμα και η άρθρωση της είναι καθαρή ώστε να μπορεί να γίνει εύκολα κατανοητή.
Το Διεθνές Φωνητικό Αλφάβητο χρησιμοποιείτε από υπηρεσίες όπως το Εμπορικό Ναυτικό (Ε.Ν.), τους Ραδιοερασιτέχνες κ.α.






Ο Κώδικας Μορς είναι μια μέθοδος για μετάδοση πληροφορίας με παλμούς μικρής και μεγάλης 
διάρκειας ή σημάδια όπως τελείες και παύλες. Επινοήθηκε για τη μετάδοση μηνυμάτων μέσω τηλεγράφου στα μέσα του 1830 από τονΣάμιουελ Μορς.
Αρχικά δημιουργήθηκε για τον ηλεκτρικό τηλέγραφο του Σάμιουελ Μορς στα μέσα της δεκαετίας του 1830, επίσης χρησιμοποιήθηκε εκτενώς στην πρώιμη ραδιοεπικοινωνία από τις αρχές του 1890. Παρόλαυτα με την ανάπτυξη ποιό σύγχρονων μεθόδων και τεχνολογιών επικοινωνίας η χρήση του είναι πλεόν ξεπερασμένη και χρησιμοποιείται μόνο για έκτακτες ανάγκες και σε 
εξειδικευμένες περιοχές όπως ραδιοφάροι και από ραδιοερασιτέχνες στα συνεχή 
κύματα.



Κώδικας Q

Ο Κώδικας Q χρησιμοποιείται ραδιοτηλεγραφία όταν οι συνθήκες θορύβου και διάδοσης είναι κακές, σε συνδυασμό με το φωνητικό αλφάβητο. Έτσι επιταχύνεται η σωστότερη επικοινωνία μεταξύ των σταθμών και είναι ο μόνος επιτρεπόμενος κώδικας στις ραδιοερασιτεχνικές συζητήσεις.

Τα στοιχεία του αποτελούνται από λέξεις τριών γραμμάτων λατινικού αλφαβήτου, με το πρώτο γράμμα να είναι πάντοτε το Q.